UCLG Başkanı ve COP31 Şehirler ve Yerel Yönetimler Özel Elçisi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UNECE’nin düzenlediği “6. Birleşmiş Milletler Belediye Başkanları Forumu”nda konuştu.
Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı ve COP31 Şehirler ve Yerel Yönetimler Özel Elçisi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından düzenlenen “6. Birleşmiş Milletler Belediye Başkanları Forumu”na (UN Forum of Mayors) katıldı.
İsviçre’nin Cenevre şehrinde WIPO Konferans Salonu'nda “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Çözüm Üreten Şehirler" ana temasıyla yapılan forumda konuşan Başkan Altay, toplantıda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Barınma ve iklim vurgusu
Dünya genelinde 2,8 milyardan fazla insanın yetersiz barınma koşullarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, konuşmasında şunları söyledi:

“Konutun finansallaşması ve spekülasyon, karşılanabilir maliyetli konuta erişimi zorlaştırmaktadır. Konut aynı zamanda iklim gündeminin merkezindedir. Barınma hakkıyla iklim mücadelesini birbirinden bağımsız değerlendiremeyiz. COP31 Şehirler ve Yerel Yönetimler Özel Elçisi olarak bu meseleleri birbirini tamamlayan yönleriyle görüyorum. Konutlarımızı ve mahallelerimizi nasıl planlayıp yenilediğimiz, hem dayanıklılığımızı hem emisyonları azaltma kapasitemizi etkilemektedir. Cenevre’de ele aldığımız bu bağlantıyı Antalya’daki COP31’e taşıyacağım. İklim hedefleri, şehirlerin ihtiyaçlarıyla yerel yönetimlerin çözüm kapasitesinin kararlara yansımasını gerektiriyor”
Başkan Altay toplantıyı değerlendirdi
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Altay, şu ifadeleri kullandı:
“Cenevre'de BM Belediye Başkanları Forumu'na katıldık. Burada özellikle konut edinimi, finansmana erişim konusunda Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı olarak kanaatimizi ilettik. Ayrıca COP31 Şehirler ve Yerel Yönetimler Özel Elçisi olarak süreçte hem iklim değişikliğinden etkilenen hem de insanların konuta ve finansmana erişimi konusundaki çalışmalarımıza COP kapsamında Antalya'da devam edeceğimizi ifade ettik. Toplantının hayırlar getirmesini temenni ediyorum”
Başkan Altay, forumun ardından UNECE İcra Sekreteri Tatiana Molcean ile de görüştü. Görüşmede COP31, şehirler ve yerel yönetimlere ilişkin konularda fikir alışverişinde bulunuldu.
BM Belediye Başkanları Forumu nedir?
Birleşmiş Milletler Belediye Başkanları Forumu (UN Forum of Mayors), UNECE çatısı altında faaliyet gösteren ve yerel yönetimleri uluslararası platformda bir araya getiren resmi bir organ olarak tanımlanıyor.
Forumun amacı, şehirlerin karşılaştığı iklim krizleri, afetlere dayanıklılık, barınma ve çevre kalitesi gibi küresel zorluklara karşı üretilen yerel çözümleri uluslararası boyuta taşımak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) yerel düzeyde uygulanmasını hızlandırmak.
Forum, dünya genelindeki belediye başkanlarına iyi uygulamalarını, yenilikçi projelerini ve kentsel dayanıklılık stratejilerini paylaşma imkânı sunuyor. Yerel yönetimler ile BM kurumları, sivil toplum ve uluslararası örgütler arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan forum, daha yeşil, adil ve sürdürülebilir şehirlerin inşasında yerel liderlerin kilit rol oynadığını vurguluyor.
Yorumlar
Yorumlar yükleniyor…



